30 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ "ΤΑΞΙΔΙ" ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ





Στις 30 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη διδρομή Erasmus+ που ξεκίνησε το 3ο Δημοτικό Αγίου Νικολάου πριν από 2 χρόνια. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο "Ενεργοί, Υπεύθυνοι μαθητές στον ψηφιακό κόσμο", ήρθε ως φυσική εξέλιξη ενός e-twinning έργου,  στο οποίο συμμετείχαν 7 χώρες  και είχε δυο βασικούς στόχους:
 1) να συστήσει  στους μαθητές και εκπ/κούς ψηφιακά εργαλεία  διαμοιρασμού,  βίντεο, εικόνας, ήχου και ανοιχτά λογισμικά   και να εξοικειώσει τους χρήστες με την έννοια του ασφαλούς διαδικτύου. 
2) οι μαθητές να προσεγγίσουν βιωματικά  και διαδραστικά τις έννοιες "ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση" με σκοπό να τις εντάξουν δημιουργικά  στην καθημερινότητα του ψηφιακού τους κόσμου.
Την επιλογή των συμμετεχόντων και το  συντονισμό του Erasmus+ έκανε η Ρουμανία, η οποία και υπέβαλε την αίτηση. Το  Σχέδιο με τίτλο «Δημιουργικοί, ενεργοί, υπεύθυνοι μαθητές στον ψηφιακό κόσμο» χτίστηκε πάνω στον προβληματισμό εκατοντάδων εκπ/κών και γονιών  ανά την Ευρώπη,  κατά πόσο μπορεί ο μαθητής της ψηφιακής εποχής να είναι «δικτυωμένος» και ταυτόχρονα δημιουργικός, υπεύθυνος, ενεργός;
Η διακρατική συνεργασία Ρουμανίας, Τσεχίας, Πορτογαλίας, Τουρκίας και Ελλάδας ενέπλεξε με ευφάνταστο τρόπο μαθητές, γονείς και κοινωνικούς φορείς σε ένα παιχνίδι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών, συστήνοντάς το ως πρόταση lifestyle στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και βιώσιμης κοινωνίας.
Το πρόγραμμα είχε  διετή διάρκεια (1 Νοεμβρίου 2016 – 30 Οκτωβρίου 2018) και στόχους:
-  να ενθαρρυνθεί η δημιουργικότητα των νέων παιδιών, ώστε να αναπτύξουν την ικανότητα να υλοποιούν τις ιδέες τους και ως υπεύθυνοι παγκόσμιοι πολίτες να περιορίζουν τον άχρηστο καταναλωτισμό,
- να αναδειχθούν σύγχρονες εύκολες πρακτικές εναλλακτικών χρήσεων υλικών και αντικειμένων,
- να εκφραστούν καλλιτεχνικά οι συμμετέχοντες δημιουργώντας νέα χρηστικά αντικείμενα και έργα με ανώτερη αισθητική αξία.
- τα «έργα» χρηστικά και καλλιτεχνικά των συμμετεχόντων, να εκτεθούν, να προβληθούν, να πωληθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Στη διάρκεια της διετίας:
- οι εκπ/κοι (συν)εργάστηκαν  σε ζευγάρια χωρών για να δημιουργήσουν :
α) μια ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών με  παιδαγωγικά άρθρα και εφαρμογές για τη χρήση των Τ.Π.Ε. στην τάξη, διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαλεία , οδηγίες και υλικό πάνω στο θέμα της δημιουργικής ανακύκλωσης,
β) ένα βιβλίο σε ηλεκτρονική (e-book) και έντυπη μορφή, που περιέχει όλα τα παραπάνω.
- Επιδιώχθηκε  και επιτεύχθηκε επικοινωνία και στενή συνεργασία με τους γονείς, αναδεικνύοντας έτσι την καταλυτική επίδραση που έχει στην εκπ/ση του παιδιού η γονεϊκή συμμετοχή στη σχολική ζωή.
-  Οργανώθηκαν  συνεκπαιδευτικές δράσεις γύρω από το θέμα (βιωματικά εργαστήρια, εκπ/κά σεμινάρια, παρουσιάσεις κλπ) για μαθητές, γονείς ανοιχτές και  στο κοινό.
-  Αντιπροσωπείες εκπ/κών, μαθητών και γονέων ταξίδεψαν  στην Τσεχία και στην Πορτογαλία για  να συμμετέχουν σε δράσεις και εργαστήρια και υποδεχτήκαμε, τον περασμένο Μάιο, τις διακρατικές ομάδες των εταίρων μας, συνολικά 13 εκπ/κούς και 29 μαθητές!
Όλες οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν παρουσιάζονται βήμα-βήμα στο εθνικό blog του Σχεδίου https://3dimcarsdigital.blogspot.com/  που θα παραμένει ενεργό με σκοπό τη διάχυση των εκπαιδευτικών προτάσεων πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης και  επαναχρησιμοποίησης στην ψηφιακή εποχή.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υποβληθεί σύμφωνα με τη διαδικασία η τελική έκθεση των αποτελεσμάτων του Σχεδίου, η οποία συνιστά αίτημα καταβολής του υπόλοιπου 20% της χρηματοδότησης από το Ι.Κ.Υ. ως εθνικός φορέας διαχείρισης. Η θετική αξιολόγηση συνεπάγεται το ποσό των 4.000 ευρώ που θα πιστωθεί προς όφελος του δημόσιου σχολείου μας και κατ΄επέκταση των μαθητών μας, γεγονός που θα μας κάνει πολύ περήφανους.

Η Παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ 3ου Δ.Σχ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου